2012-08-30 15:11:58• hírek • Szatmár.ro

Megalakult az új MKT

A helyhatósági választásokat követően most folyik az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének berkein belül a döntéshozó testületek újjáalakulása, amely folyamat során a szövetség színeiben tisztséget szerzett önkormányzati vezetők és a helyi szervezetek által megnevezett küldöttek számának meghatározása.

Az alapszabályzat figyelembe vételével szerda délután már új tagokkal tartotta meg a Megyei Képviselők Tanácsa gyűlését, először az új felállásban. Az MKT tagjait Csehi Árpád, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke olvasta fel. A tagok között a legutóbbi helyhatósági választáson elért szavazatszám függvényében kaptak helyet a helyi szervezetek által megnevezett küldöttek, de az MKT taglétszámának tizenöt százalékát jelentő ifjúsági képviselet is megvalósul a megyében. Az első napirendi pontnál, amely szokás szerint a politikai beszámoló, Csehi Árpád beszámolt a szövetség Területi Képviselők Tanácsának (TEKT) és a Szövetség Állandó Tanácsának (SZÁT) szerda délelőtti kolozsvári üléseiről.

„A legnagyobb feladatunk őszre a mozgósítás, hiszen láthattuk, hogy az előző választáson nagyobb volt a részvételi arány, úgy a magyarság, a kisebbség, mint a román nemzetiségű többség részéről. Az utóbbi napok belpolitikai csatározások után még inkább meg kell értenie mindenkinek, hogy nem eltántorodni kell a szavazástól, hanem azt az erőt választani, amely a higgadtan és céltudatosan képviseli a magyarság, a kisebbség, de ugyanakkor a román többségi lakosság érdekeit is a parlamentben" - összegezte a referendum kapcsán kialakult helyzet magyar vonatkozását a megyei elnök. Ezzel kapcsolatban Varga Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő bejelentette, hogy nem kíván indulni a parlamenti választáson ősszel.

„Továbbra is állok az RMDSZ szolgálatára, hiszen elkötelezett híve vagyok a Szövetségnek és az erdélyi- illetőleg szatmári magyarságnak, de szeretnék nagyobb szerepet vállalni a közéletben és az egyetemi tanári feladatköreimben" - indokolta lépését a képviselő. Az őszi választásokat megelőzően az RMDSZ belső előválasztási folyamatának keretében szeptember 21-én kerül sor a rangsoroló MKT-ra, de a jelöltséghez szükséges dokumentumokat szeptember 10-én 16 óráig lehet leadni az RMDSZ szatmárnémeti székházában, ahonnan a formanyomtatványokat is igényelhetik a magukat jelöltetni kívánó személyek. A negyedik napirendi pont a Partiumi Önkormányzati Tanács tizenhat Szatmár megyei tagjának és a Megyei Önkormányzati Tanács elnökének megválasztásáról szólt.

Szerdán ülésezett az új összetételű MKT

Ez utóbbi elnöke Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere lett, aki október elejére hívja össze a MÖT alakuló ülését, amely során nem csak a vezetőséget választják meg, de az új tanácsosok használati útmutatót is kapnak a munkájuk során szükséges törvények ismertetőjével. Külön napirendi pontot szenteltek az MKT alatt az agrárkamara újraszervezésének hátteréről. A megyében dolgozó mezőgazdászok, erdészettel foglalkozók és állatorvosok döntenek majd október 7-én arról, hogy kik képviselik majd őket, így ennek a választásnak is igen fontos a végkimenetele. Az egyebek címszó alatt került megbeszélésre, de ez mit sem von le a fontosságából, a Mikó ügy.

Nagykárolyból és Szatmárnémetiből is indul busz szombaton Sepsiszentgyörgyre, hogy az egyházi ingatlanok visszaállamosítása és a jogtalan bebörtönzés ellen tiltakozzanak együtt Szatmár megyeiek is az Erdély többi részéről érkező, várhatóan több mint húszezer emberrel. Az igazságtalanság ellen Szatmár megyében csaknem kétezren tiltakoztak aláírásukkal is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: